Заказать звонок

Піца - національна гордість італійців: особливості приготування знаменитої страви на батьківщині

Колись піца призначалася тільки для нужденних, бідних італійців, готували її з скромного набору продуктів, які знаходили в будинку. Після того, як в XVI столітті з Америки до Італії потрапили томати, історія страви докорінно змінилася. У наступному столітті вже з'явилися професійні пиццайоло, а незабаром в Неаполі відкрилася перша піцерія, яка працює і сьогодні.

Блюдо стало поступово поширяться по світу і тепер уже складно зустріти людину, яка б не любила піцу.

Які інгредієнти використовують?

Італійська піца одне з найвідоміших і популярних страв у світі. По-справжньому знаменитий продукт має свої національні особливості приготування.

Національна їжа італійців це відкритий круглий коржик, покритий зверху розплавленим сиром і томатами. Основний інгредієнт звичайно ж сир (зазвичай моцарелла), інші складові можуть відрізнятися в залежності від виду страви.

Існує безліч видів піци, для яких використовується найрізноманітніша начинка:

  • куряче м'ясо, ковбаса, шинка;
  • мідії, креветки, риба та інші морепродукти;
  • варені яйця, гриби;
  • баклажани, артишоки, перець, цибулю;
  • оливки, каперси, авокадо, ананас;
  • перець чилі, паприка, часник;
  • оливкова олія, томатна паста;
  • спеції і трави.

Хоча різноманітність вражає, італійські пиццайоло ніколи не стануть змішувати різні види м'яса, використовують завжди мінімум інгредієнтів, які обов'язково повинні поєднуватися між собою.

Але головне в італійській піці це звичайно ж тісто. Легке, повітряне, робиться з сортового борошна, завдяки чому добре тягнеться і не рветься. До складу можуть додавати воду, молоко, живі дріжджі (або закваску), сіль, оливкова олія.

Максимальний розмір страви (діаметр) в Італії 35 см, а товщина не більше 2 см. Найпопулярнішими вважаються неаполітанська і римська піци.

0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00
0
  • Стандартне
    Пишне
грам
0.00

Як готують неаполітанську піцу

Блюдо повинне бути м'яким і ароматним, коржик в центрі тонкої, а по боках з пишним бортиком (карнизом). Основний рецепт рекомендує для приготування використовувати:

  • 1 кг борошна;
  • 600 мл теплої води;
  • 50 мл оливкової олії екстра-віджиму;
  • 25 грам свіжих пивних дріжджів;
  • 8 грам солі і 1 чайну ложку ячмінного солоду (або цукру).

Для початку змішують сухі складові борошно, сіль, солод (або цукор). Потім пивні дріжджі розчиняють в теплій, але не гарячій воді і додають до сухих інгредієнтів. Починають працювати з тестом, додають масло і знову продовжують роботу. 4-5 годин після замісу, тісто має відстоюватися в теплому, що не продувається місці, поки не збільшиться в 2 рази. Потім поділяють на 4 частини, накривають рушником і залишають ще на 30 хвилин, тільки потім розгортають руками.

Традиційна начинка для неаполітанської піци анчоуси, пармезан, моцарела, стиглі томати без шкірки, базилік, орегано. Випікається в дров'яній печі при температурі 430 - 480 С0.

Римська піца: тонкощі приготування

Якщо основа неаполітанської страви м'який корж з бортиком, то Рим місце, де готують для італійської піци основу тонкою і хрусткою у вигляді плоского коржу (тарілки).

Для приготування римської піци використовують бездріжджове тісто, замішане з води і борошна (з твердих сортів пшениці). До складу додають більше оливкової олії і готують в печі при більш низькій температурі 250-300 градусів.

Для начинки використовують більше варіантів, але також дотримуються принцип сумісності та поміркованості. Улюблені інгредієнти римлян анчоуси, цукіні, гриби, артишоки, оливки, яйця, сосиски, брокколі, квітки гарбуза.