Інгредієнти для піци: що можна класти в знамените блюдо?

Інгредієнти для піци: що можна класти в знамените блюдо?
23.12.2019

Традиційно піца представляє собою круглу відкриту корж, покриту розплавленим сиром (зазвичай моцарелою) і помідорами (томатами). Те-є, основні інгредієнти для піци - це сир і томати. Всі інші складові відрізняються в залежності від виду страви.

Головним і незмінним залишається тільки послідовність приготування піци: на тісто наноситься соус, поверх викладається начинка і потім засипається зверху сиром. Оскільки на сьогоднішній день піца є одним з найпопулярніших страв у світі, то і рецептів її приготування існує маса. За останніми даними в усьому світі за добу з'їдають понад 500 мільйонів піц різної форми і розмірів.

А величезна різноманітність начинок і інгредієнтів дозволяє кожному підібрати піцу за смаком. Наприклад, за статистикою жінки вважають за краще замовляти вегетаріанську піцу в два рази частіше, ніж чоловіки. А найпопулярнішим інгредієнтом для піци є пепероні. Пепероні - це різновид гострої салямі. 36% усіх проданих піц з ковбасою - це піци з пепероні.

Незвичайну піцу випустила в 2005 році фінська мережа піцерій Kotipizza. Це піца з начинкою з копченої оленини, а названа вона на честь Сільвіо Берлусконі, який одного разу в своєму виступі висловився про пристрасть фінів до копченої оленини.

Розрізняються види піци не тільки начинкою, але і складом тіста для коржа. Для приготування піц використовують дріжджове, без дріжджове, листкове тісто. Для всіх видів піци використовується пшеничне борошно, а всі інші інгредієнти: вода, яйця, сіль, цукор, дріжджі, олія, додаються відповідно до рецепту.

Наступним інгредієнтом для приготування піци є соус. В якості соусу для піци використовується і кетчуп, і томатна паста, і томатне пюре, в які додають часник, оливкова олія, сушений базилік - все залежить від рецепта. Традиційним сиром для піци є моцарелла. Але можна використовувати також пармезан, камамбер, козячий сир.

Які інгредієнти для піци використовують в начинці?

Інгредієнтами начинки класичної італійської піци є: оливкова олія, сіль, перець, часник і помідори. Начинка для піци «4 сиру» складається з сирів моцарелла, чеддер, дор-блю, пармезан, а також приправ: орегано і базиліка.

В піцу з грибами додають сирі або обсмажені на вершковому маслі печериці.

В якості начинки для піци з куркою використовують відварне філе курки, яке ріжуть кубиками, а також солодкий перець, цибулю, помідори і майонез з часником. Для приготування м'ясної піци використовується свинина, яловичина, бекон, помідори, майонез, базилік, соус «Барбекю».

Гавайська піца має начинку з курки з ананасами, орегано і базиліка.

Інгредієнтами для піци з морепродуктами є: мідії, кальмари, креветки, а також селера, маслини, каперси, петрушка.

Звичайно ж поласувати піцою можна в піцерії і навіть замовити її доставку на будинок, але ніхто не завадить приготувати улюблене блюдо самостійно. Домашня піца з різними начинками дозволить врахувати смаки та побажання всіх членів сім'ї.

Можна приготувати піцу-асорті, кожен сектор якої матиме свою начинку. Така піца, як правило, називається «4 сезони». Хороший вибір для сім'ї або компанії, смаки яких в їжі відрізняються кардинально.

Яке тісто краще готувати для піци? Основні види

Тісто краще брати дріжджове, але можна використовувати пісочне і листкове. Тонке дріжджове тісто для піци готується з борошна, цукру, солі, теплої води, оливкового масла і дріжджів.

Пропорції такого тесту для піци відрізняються від звичного здобного дріжджового тіста для пирогів і ватрушок, яке виходить більш товстим і пишним. Здобне дріжджове тісто краще не використовувати для приготування піци, адже воно більш пишне і м'яке, внаслідок чого основа вийде вище і товщі, нагадуючи пиріжок з з відкритою начинкою, а не класичну піцу.

Після того, як тісто підніметься, його слід розтягнути в корж товщиною 5-7 мм, і викласти на деко або в форму, попередньо змастивши їх оливковою олією. Потім тісто змащують томатним соусом і розкладають начинку. Начинку треба викладати відразу ж, поки тісто не піднялося. Зверху начинку посипають подрібненими листочками базиліку і натертим на дрібну тертку пармезаном. Зверху піцу збризкують оливковим маслом.

Тепер залишається тільки поставити піцу в розігріту духовку і випікати при температурі 180-190 градусів до готовності. Домашня піца виходить м'якою і смачною.

 

Для перегляду сайту, поновіть версію вашого браузера!