Шкода чи користь: скільки калорій в одній порції італійської піци?

Шкода чи користь: скільки калорій в одній порції італійської піци?
23.12.2019

Піца давно вже увійшла в звичний раціон харчування у всьому світі. Це таке блюдо, яке ніколи не набридне. Піцу можна їсти на сніданок і на вечерю, в ресторані і на вулиці. Це ситний і смачний перекус. Приготувати піцу можна з різних продуктів, адже рецептів цього блюда безліч. Навіть видів тесту, яке можна використовувати для приготування коржа для піци, кілька. Це і дріжджове тісто, і листкове, і пісочне. А вже, скільки видів начинок існує, то їх не перелічити. Все залежить виключно від фантазії пекаря. Різноманітність начинок і інгредієнтів дозволяє кожному знайти піцу на свій смак, що робить це блюдо воістину найпопулярнішим в світі. У всьому світі за добу з'їдається більше 500 мільйонів піц різної форми і розміру. А з 100% всіх ресторанів, 17% - це піцерії різних видів.

Який рівень калорійності в піці?

Незважаючи на таку популярність піци багато хто задається питанням, а скільки калорій в піці? Особливо хвилює це питання прихильників правильного харчування. Тому, всім хто цікавиться чого більше шкоди чи користі від вживання піци, слід розібратися, з чого вона складається.

Перш за все, слід розібратися з тестом, яке використовується для приготування піци. Основною особливістю справжньої італійської піци є тонке дріжджове тісто, що складається з цукру, солі, борошна, теплої води, оливкового масла і дріжджів. Таке тісто не піднімається і залишається досить тонким завдяки своїм пропорціям, які відрізняються від звичайного здобного дріжджового тіста. Популярно приготування піци також на бездріжджовий і листковому тісті. Якщо говорити про калорійність тесту, то дріжджове має показник до 250 ккал на 100 г, тоді як листкове - близько 450 ккал.

Наступною складовою, що впливає на калорії в піці - це начинка. Найпопулярнішою добавкою будь-якої піци є сир. Причому, застосовуватися сир може як в якості присипання, так і бути основною складовою начинки (наприклад, в піці «4 сиру»). Калорійність сиру варіюється в межах від 250 ккал до 350 ккал в 100 г продукту в залежності від сорту і жирності. При цьому слід враховувати, що при термічній обробці калорійність сиру зростає і це впливає на кількість калорій в піці.

Наприклад, кількість калорій в найбільш відомої піці «4 сиру», де використовується пармезан, моцарела, горгонзола і сир Ементаль, становить близько 300 ккал на 100 г.

Дуже часто в піці використовуються різні ковбасні вироби, калорійність яких коливається в межах від 300 ккал до 600 ккал на 100 г залежно від виду. А при термообробці, як і у випадку з сиром, калорійність ковбаси зростає, що призводить до збільшення калорій в піці.

Чи залежить калорійність від тіста?

При цьому, калорійність піци з ковбасою на бездріжджового тіста, може досягати 240 ккал на 100 г, а на дріжджовому - 255 ккал. Найбільше калорій в піці з листкового тіста - близько 450 ккал на 100 г.

Мабуть, найменше калорій має піца з грибами. Печериці, які входять до складу начинки, мають низьку калорійність всього 30 ккал на 100 г, але будучи джерелом білка здатні добре насичувати організм. Калорійність 1 шматка піци з грибами може скласти всього 170 ккал, що дозволяє вважати такий варіант піци низькокалорійної.
Що стосується інших видів начинок, то краще використовувати біле м'ясо птиці, а не ковбасу. Дуже хороший результат в плані зниження калорійності страви дає використання овочів: помідорів, броколі, маринованих і солоних огірків. Можна включати в начинку авокадо і ананаси, які сприяють спалюванню жирів.
Прикладом поєднання в начинці таких інгредієнтів як м'ясо і ананаси, є Гавайська піца. Поєднання солоного і солодкого робить смак піци досить екзотичним. Калорійність же цього виду піци становить всього 190 ккал на 100 г.

Тому, для тих, хто ретельно вираховують кількість споживаних калорій, навіть ціла Гавайська піца буде цілком прийнятною.

Замість майонезу можна використовувати томатну пасту і намагатися додавати приправи і зелень, які полегшують навантаження на травлення. При цьому, тим, хто боїться погладшати слід віддавати перевагу піці з сиром і помідорами - калорійність її нижче. Або ж піці з начинкою з грибів, нежирної шинки, лосося, кальмарів або креветок. А ось страви з майонезом, беконом, ковбасою краще їсти якомога рідше.

Наприклад, калорійність 100 грам піци «пепероні» становить 276 ккал. Зате піца з морепродуктами містить всього 252 ккал на 100 г.

 

Для перегляду сайту, поновіть версію вашого браузера!