Популярні міфи про піцу: що правда, а що брехня

Популярні міфи про піцу: що правда, а що брехня
21.02.2020

Піца - найзнаменитіша в світі їжа швидкого приготування. Люди їдять блюдо з італійської кухні протягом століть, за цей час з'явилися найрізноманітніші цікаві історії та міфи про піцу. Багатьом незрозуміло де правда, а де брехня, ця стаття для того, щоб відокремити факти від абсурдного вимислу.

Чи правда, що піцу благословила сама королева?

Правда, в 1889 році король Умберто I і королева Маргарита вперше відвідали об'єднану Італію. Коли проходили вулицями Неаполя, захотіли замість обридлої французької кухні спробувати різноманітні сорти італійської піци.

Пекар, з першої відкрилася в Неаполі піцерії, приготував страву з начинкою з червоного томатного соусу, білої моцарелли і зеленого базиліка. Їжа в кольорах національного прапора Італії швидко завоювала схвалення королеви. Цей склад залишається в пріоритеті і понині, а смачна піца стала називатися «Маргарита».

Міфи про піцу кажуть, що в начинку потрібно ставити тільки томати, зелень і сир

Це не так, така начинка використовується для приготування традиційного неаполітанського страви. Сьогодні існує безліч видів піци, для яких використовується різноманітна начинка:

  • баклажани, артишоки, перець, цибулю;
  • оливки, каперси, авокадо, ананас;
  • перець чилі, паприка, часник;
  • куряче м'ясо, ковбаса, шинка;
  • мідії, креветки, риба та інші морепродукти;
  • варені яйця, гриби;
  • оливкова олія, томатна паста;
  • спеції і трави.

Італійські пиццайоло ніколи не змішують різні види м'яса, рецепт завжди складається з невеликої кількості інгредієнтів, які прекрасно поєднуються між собою.

Справжня піца - тільки кругла?

Національна їжа італійців - це відкритий круглий коржик, покритий зверху розплавленим сиром і томатами. Традиційна форма завжди затребувана, але сьогодні в Італії пиццайоло придумали безліч інших видів, які користуються популярністю, до них відносяться - закрита піца «кальцоне» і прямокутна неаполітанська піца (продається скибочками). Роблять пекарі та страви у формі сердечок і різноманітних пики тварин (для дітей).

Піца робить вас товстими?

Міфи про піцу кажуть, що вона робить вас повними, звичайно ж - це не так. Дотримуватися правильного харчування або дотримуватися дієти - не означає, що потрібно відмовитися від страви, важливо тільки:

  • уникати сирів з підвищеним вмістом жиру;
  • не вживати занадто калорійної начинки, замість ковбаси і бекону вибирати курку, морепродукти, віддавати перевагу овочам на грилі;
  • не переїдати.

Піца робить людину товстим, окружність талії залежить від того, скільки він їсть. Надмірне вживання і надмірність калорій - це причина ожиріння, а не окрема категорія їжі.

Піца - їжа тільки для середнього класу?

Міфи про те, що блюдо призначене тільки для бідняків - неправда. Сьогодні вартість деяких видів піци в найбагатших ресторанах світу може досягати кілька тисяч євро. Наприклад, в деяких закладах Нью-Йорка пропонують за ціною близько 1000 доларів.

Чи правда, що піцу правильно готують в будь-якому ресторані?

Це не так, адже для приготування справжньої італійської піци знадобиться глиняна піч на дровах. За рецептом для випікання використовують спеціальну технологію і підвищені температури - від 320 до 500 градусів.
У піцерії значну частину кухні займає така піч. Тут швидко, безпосередньо перед випічкою, кухарі віртуозно розгортають тісто до необхідної товщини і заправлені начинками піци, на великих лопатах відправляють готуватися.

 

Для перегляду сайту, поновіть версію вашого браузера!