Столовий етикет: як правильно їсти піцу?

Столовий етикет: як правильно їсти піцу?
21.02.2020

Піца - безумовно одне з найвідоміших і улюблених страв у світі. У багатьох країнах подають їжу по-різному і їдять різними способами. Занадто багато людей сумніваються, відчувають глузування і незручність через те, що не знають, як їсти піцу правильно. Ця стаття для тих, хто дотримується етикет і хоче знати, як вчинити - користуватися ножем і виделкою, або їсти руками.

Відразу повідомляємо, що чіткого і конкретного відповіді немає, це залежить від обстановки, в якій перебуваєте і який заклад відвідуєте.

Як їсти піцу руками: популярні способи

Якщо в кафе домашня обстановка, часто пропонують велику піцу для спільного вживання, яку швидше за все доведеться їсти руками, але і тут існують свої тонкощі. Спочатку в руки беруть серветку, а тільки потім сам шматок. Навіть за американськими правилами, їсти голими руками вважається непристойно.

Популярні способи вживання піци:

  • Якщо основа шматочка досить хрустка і щільна, щоб утримати вагу начинки і сиру, підняти і почати їсти з гострого кінця, щоб не випала начинка можна згорнути трикутник трубочкою.
  • Скласти в формі англійської літери «U». Більшість американців в Нью-Йорку вважає, що це кращий спосіб утримувати сир на місці, в тому числі під час вживання піци стоячи або під час ходьби.
  • Щоб неаполітанська піца втратила начинку, згорнути кінець шматочка до бортика і зробити свого роду кишеню. Шматок, складений таким чином можна їсти з будь-якого боку.
  • Постарайтеся не брати другий трикутник, поки все за столом не заберуть свій шматочок.

Спочатку піцу їли тільки руками, більшість шанувальників страви і тепер будь-яким способом намагаються уникати приладів. Але іноді без вилки і ножа не обійтися - коли надто багато начинки, перебуваєте на діловій зустрічі або на побаченні в ресторані, одягнені в дорогий одяг і переживаєте, що забруднили.

Як їдять піцу в ресторанах

У закладі, швидше за все, разом з блюдом принесуть прилади - це і буде підказка до дії. Як їсти піцу в неаполітанському стилі? - слід дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Не соромитися. Взяти ніж і виделку і як тільки гаряча піца буде доставлена ​​до вашого столика, приступати до трапези. Чекати поки блюдо охолоне не варто - в Італії це вважається образою для пиццайоло.
  2. Отримати свій трикутник. Якщо за столом кілька людей, а велика піца призначена для всіх, заздалегідь не була порізана, розділити на шматочки.
  3. Різати і їсти. Починати необхідно з гострого кінця і поступово рухатися в напрямку бортика.
  4. Щоб начинка не випадала, для більшої зручності за допомогою ножа і вилки загорнути край наверх.
  5. Якщо в кінці трапези залишиться невелика частина остиглого шматочка, допустимо взяти в руки і з'їсти.

Коли піца тягуча і розрізати не виходить, візьміть в руки і їжте, адже це найсмачніше. Якщо відвідуєте ресторан в іншій країні, звертайте увагу на сусідні столики, подивіться, як їдять відвідувачі і будете знати, як їсти піцу.

На діловій зустрічі

На будь-якому офіційному обіді, де піца входить в головне меню, покажіть гарні манери і використовуйте столові прилади. Покладіть шматочок на тарілку і за допомогою ножа і вилки поріжте на маленькі частини.

Під час ділової зустрічі буде легше обговорювати і розмовляти якщо руки будуть вільними. Чи не підбирайте шматочки ще й тому, що соус, яким вони змащені, може залишитися на обличчі або одязі.

Якщо все ж сумніваєтеся яким способом їсти - руками або за допомогою приладів, покладіть свій шматочок на тарілку і почекайте поки діловий партнер не почне трапезу першим


Для перегляду сайту, поновіть версію вашого браузера!