Історія піци від походження до сучасності

Історія піци від походження до сучасності
23.12.2019

Піца вважається національним італійським блюдом і являє собою круглу відкриту корж, яка покрита розплавленим сиром і томатами.

Головним інгредієнтом піци є сир, зазвичай моцарелла, тоді як інші інгредієнти відрізняються в залежності від виду піци. В наші дні піца по праву стала найпопулярнішим італійським блюдом в світі. Однак історія піци налічує тисячоліття.

Хто придумав цю смачну страву?

Адже ще в Стародавньому Єгипті готували коржі з кислого дріжджового тіста. Схожі страви були також в Стародавніх Греції та Римі. Це були страви, що представляють собою скибки хліба з викладеними на них м'ясом, сиром, овочами, маслинами.

Причому, що цікаво, ці страви вживалися як патриціями, так і плебеями. Відома книга римлянина Марка Апіція, в якій ще в 1 столітті до н. е. він описав рецепти страв, які представляють собою шматки тесту, на які в різних поєднаннях містилися сир, оливкова олія, м'ясо, горіхи, часник, перець. Після цього тісто слід запекти і подавати до столу.

Долучилися до історії піци і інші народи. Так норвезькі історики висунули припущення, що ще древні вікінги готували блюдо, яке представляє собою коржики з викладеними на них м'ясом і овочами. Для його приготування використовувалися спеціальні сковороди.

Сучасна історія піци почалася в 1522 році, коли в Європу завезли томати і в Італії стали готувати піцу практично в тому вигляді, який відомий і зараз. Саме походження слова «pizza» близьке за звучанням до слів piazza (площа) piatto (тарілка).

Уже в 17 столітті піца представляє собою корж з тіста, схожу на тарілку, і покриту оливковою олією, сиром, томатами, салом і ароматними травами. У цей час навіть з'явилися спеціальні пекарі, які готують піцу - піццайоло.

Але справжньою батьківщиною піци можна вважати місто Неаполь, де саме в 17 столітті з'явилося поєднання плоского хліба з томатним соусом і різними начинками, які запікаються в печі. Піца дуже швидко набула популярності серед простого народу і довгий час залишалася виключно неаполітанським блюдом, яким торгували прямо з лотків.

У 18 столітті з'являються піцерії, де встановлювалися печі для випічки і мармурові столи для приготування піци. Тепер готову піцу можна було з'їсти прямо в приміщенні або забрати з собою. Так тривало до 19 століття, коли в 1830 році в центрі Неаполя відкрився перший ресторан-піцерія.

Справжній розквіт для розвитку піци стався після об'єднання в 1870 році карликових держав в одну країну - Італію. Це призвело до того, що піца стала популярною не тільки в Неаполі, а й по всій країні, ставши воістину національним блюдом.

У 19 столітті піца стає популярною по всій Італії, причому в різних регіонах існували свої унікальні рецепти. Наприклад, Римська піца і сьогодні відрізняється тонким і хрустким тестом, тоді як в Неаполі віддають перевагу більш м'яку і розсипчасту піцу.

Поступово піца поширилася по всьому світу. Так, перша піцерія в Нью-Йорку відкрилася вже в 1905 році, і тут же з'явився новий рецепт: коржик з високими краями, що дозволяло покласти більшу кількість начинки.

Сьогодні існують різні види піци, які відрізняються і за складом, і за рецептами приготування.

Як виникла відома піца Маргарита?

Наприклад, знаменита піца Маргарита складається з: тесту для піци, помідорів, сиру моцарелла, томатної пасти, оливкового масла, сухого базиліка, пармезану, солі, перцю і свіжого листя базиліка.

Цікавим фактом з історії піци є легенда про появу саме піци «Маргарита», згідно з якою в честь тридцятиріччя королеви Маргарити Савойської самому знаменитому пиццайоло Неаполя Рафаель Еспозіто було доручено подати святкове блюдо для королівського столу. І він створив на честь приїзду королеви Маргарити особливу патріотичну піцу в кольорах італійського прапора! Для цього пиццайоло вибрав зелений базилік, білий сир моцарелла і червоні помідори. Цей вид піци сьогодні всім відомий як піца Маргарита.

Не менш цікавою є історія піци «4 сезони». Цей вид піци з'явився ще в 1660 році в Неаполі. Один з пиццайоло вирішив приготувати піцу, об'єднавши в ній різноманітні інгредієнти: томати, морепродукти, шинку і гриби. Для цього він розділив коло піци на 4 сектори, на кожному з яких містилася своя начинка.

Такий шедевр отримав назву «4 сезони», в якому сектор «зима» займали печериці, «весни» належали морепродукти, «літо» - ковбаса салямі, а «осінь» - помідори.
У наш час цей вид піци один з найпопулярніших в світі. У традиційному вигляді три сектори (сезону) займають морепродукти, і один гриби. Хоча в різних країнах використовуються свої поєднання начинок.

 

Для перегляду сайту, поновіть версію вашого браузера!